Facebook Messenger

Is Facebook Messenger geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

Facebook Messenger is een instant messaging-dienst, die verbonden is aan het sociale netwerk Facebook. Met Facebook Messenger kan je op elk gewenst moment chatten met je Facebook-vrienden.

Sinds 2011 is Facebook Messenger onderdeel geworden van Facebook. Het doel van Messenger is om een chatnetwerk te creëren, waardoor je gemakkelijk met je Facebook-vrienden contact kan onderhouden.

Door de jaren heen zijn er verschillende functies toegevoegd aan Facebook Messenger, waaronder het sturen van plaatjes (stickers), de mogelijkheid om te bellen en het creëren van groep chats. Facebook Messenger is te gebruiken via een webbrowser, via een app op je mobiele telefoon en via een app op je tablet.

Specificaties app

  • Platforms: webbrowser , iOS, Android, Microsoft
  • Categorie: communicatie
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 12+
  • Beoordeling content: PEGI 3
  • Advertenties: ja
  • In-app aankopen: ja

Pluspunten

‘Gemak dient de mens’ is een gevleugelde uitspraak. Dat geldt zeker voor Facebook Messenger; het is een gemakkelijke en laagdrempelige manier om in contact te blijven met Facebook-vrienden.

Daarnaast kan je met vrienden chatten zonder daarbij je telefoonnummer te delen. Iets wat bij bijvoorbeeld WhatsApp wel noodzakelijk is.

Minpunten

Eind 2017 kwam Facebook in Amerika met een nieuw concept: Facebook Messenger Kids. Deze app was specifiek bestemd voor jonge kinderen, zodat zij op een veilige manier zouden kunnen communiceren met vrienden. Verschillende organisaties op het gebied van kindergezondheid hebben echter stevige kritiek geleverd op deze app. Deze kritiek ligt in het verlengde van de reguliere kritiek die geuit wordt op Facebook en Facebook Messenger.

Het is voor jonge kinderen namelijk erg lastig om hun privacy te beschermen. Bovendien zijn de experts van mening dat kinderen onder de 13 nog niet klaar zijn om gebruik te maken van Sociale media netwerken, zoals Facebook en Facebook Messenger.

Deze felle kritiek komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Jonge kinderen kunnen via Facebook Messenger namelijk, zonder enige obstakels, in aanraking komen met ongewenste content op Facebook. Daarnaast kunnen jonge kinderen op Facebook Messenger geconfronteerd worden met ongewenste advertenties.

Voor ouders is het bovendien bijzonder lastig om het online gedrag van hun kinderen op Facebook en Facebook Messenger in de gaten te houden.

Is Facebook Messenger geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt Facebook Messenger als ongeschikt voor jonge kinderen. Jonge kinderen zijn nog niet klaar voor een dergelijke vorm van communicatie, waarbij meerdere gevaren op de loer liggen. Bovendien worden ouders voor de onmogelijke uitdaging gesteld om het gedrag van hun jonge kinderen op Facebook Messenger in de gaten te houden.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw mening of vraag over deze app?