Instagram

Is Instagram geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

Instagram is een app die beschikbaar is voor mobiele apparaten en tablets. De app is te verkrijgen in de App Store van Apple, in de Google Play Store en in de Windows Store. Je kunt ook via een browser inloggen op Instagram, maar dan kun je niet alle functies gebruiken. Instagram is een sociaal netwerk.

Je maakt een Instagram-account aan waardoor je foto’s die je maakt met je mobiel of tablet kunt plaatsen op je account. Je kunt de foto uploaden en dan met verschillende aanpassingen van kleur en scherpte, filters genoemd, je foto’s mooier maken. Door een hashtag toe te voegen aan jou titel van je foto laat je weten wat een belangrijk trefwoord is dat omschrijft waar jou foto over gaat.

Je kunt mensen van over de hele wereld volgen, wat betekent dat anderen ook jou kunnen volgen. De foto’s van de personen die je volgt komen terecht op één hoofdpagina, genaamd je ‘feed’, waardoor je op de hoogte blijft van de foto’s die worden geplaatst. Jij kunt laten weten dat je de foto leuk vindt door te klikken op het hartje onder de foto. Je kunt ook reacties toevoegen.

Specificaties app

  • Platforms: webbrowser (alleen bekijken), iOS, Android, Microsoft
  • Categorie: sociaal netwerk
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 13+
  • Beoordeling content: ouderlijk toezicht
  • Advertenties: geen
  • In-app aankopen: geen

Pluspunten

Instagram is een visueel medium waar je aan de hand van foto’s ziet wat anderen hebben beleefd of aan het doen zijn. Daarmee is het een platform dat zich nog meer op visuele content richt dan Facebook. Het is mogelijk om langere (tekst)berichten op Instagram te schrijven, maar dat doen niet veel mensen.

Minpunten

Het grootste minpunt is het issue van privacy. Zonder een afgeschermd account kan iedereen de foto’s van jouw kind online zien. Vreemden kunnen vervolgens ook nare reacties onder de foto’s achterlaten of opgepaste privéberichten sturen. Verder laat iedereen op Instagram vooral de hoogtepunten uit zijn of haar leven zien, op een soortgelijke manier zoals dat op Facebook gebeurt. Het gevaar hiervan is dat kinderen gaan denken dat iedereen een leuker leven lijdt dan hij of zij. Facebook is sinds 2012 eigenaar van het platform, waardoor ze nog meer manieren hebben om jou of je kinderen te volgen.

Is Instagram geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt Instagram als ongeschikt voor jonge kinderen. Het is bij deze app niet makkelijk om je kinderen ervoor te behoeden dat ze met grove taal, intimidaties of seksuele content te maken krijgen. Met een afgeschermd account voorkom je dit grotendeels, maar dan is het voor kinderen juist zo aantrekkelijke effect van een sociaal medium om nieuwe mensen te ontmoeten weg.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw mening of vraag over deze app?