MovieStarPlanet

Is MovieStarPlanet geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

MovieStarPlanet (kortweg ‘MSP’ genoemd) is een app voor Android, iOS en gewoon op internet, waarmee kinderen van 8 tot 15 jaar (volgens de ontwikkelaar) kunnen werken aan virtuele roem. Ze kunnen hun eigen kleren kiezen, films maken, verkering met andere filmsterren nemen en handtekeningen uitdelen. Je kunt in MovieStarPlanet ook huisdieren kopen, jezelf verkleden, aan quizjes meedoen, foto’s plaatsen, cadeautjes geven en spelletjes doen. Door deze opzet is de game vooral populair onder meisjes rond een jaar of 10 tot 12.

Als je snel carrière wilt maken in het spel, heb je een VIP-account nodig, waarvoor je in de buidel moet tasten. Je kunt een VIP-pakket van een week, een maand, 3 maanden en een jaar kopen. Met zo’n pakket kun je in de VIP- wereld en kun je speciale dingen kopen in winkels. Wil je geen geld uitgeven, dan ben je aangewezen op het verdienen van StarCoins, de betalingseenheid in het spel.

Een groot deel van het spel draait ook om de chatrooms, waarin je andere kinderen kunt ontmoeten.

Specificaties app

  • Platforms: webbrowser, iOS, Android
  • Categorie: game, sociaal netwerk
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 8 – 15
  • Beoordeling content: PEGI 3
  • Advertenties: geen
  • In-app aankopen: € 1,50 tot € 75

Pluspunten

De game ziet er kleurrijk uit en doordat kinderen kun eigen karakters kunnen creëren, handtekeningen kunnen verzamelen, filmpjes kunnen maken en populariteit kunnen opbouwen, biedt de app vele uren vermaak.

De game is erop gericht om VIP-pakketten te verkopen, die dus echt geld kosten. Hiermee kan je kind sneller carrière maken in deze virtuele showbizzwereld. Gelukkig is het vrij eenvoudig om betalingen op je smartphone of tablet voor kinderen te blokkeren. Leuk voor kinderen is ook dat ze kunnen chatten met anderen.

Minpunten

Tegelijkertijd is die chatfunctie voor anderen het grootste gevaar van de game. Volstrekt onbekenden kunnen contact leggen met jouw kind en het komt regelmatig voor dat ronduit grove seksuele voorstellen worden gedaan. Dat de game stimuleert om vreemden ‘verkering te vragen’ helpt hier niet bij.

De ontwikkelaar zegt het gebruik van het spel door volwassenen wel te ontmoedigen en maatregelen te nemen om ongepast taalgebruik tegen te gaan, maar dat is in onze ogen onvoldoende.

Het is simpelweg niet te controleren welke leeftijd of welk geslacht achter de andere avatars schuilgaan. Een ander minpunt is de afhankelijkheid van echt geld voor de voortgang in het spel. Zoals een kind het zelf zei: ‘Als je geen VIP bent, ben je een loser.’

Opmerking: er is ook een MovieStarPlanet 2 (MSP 2), waarvoor dezelfde review als de bovenstaande geldt.

Is MovieStarPlanet geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt MovieStarPlanet als ongeschikt voor jonge kinderen. Het is bij deze app beslist niet makkelijk om je kinderen ervoor te behoeden dat ze met grove taal, intimidaties of seksuele content te maken krijgen.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

8 Comments

  1. het het er pls in ik hou hierover een presetatie over of dit veilig of nie is dus en mag ik nog game ik probeer meer mensen hiernaartoe de gamewereld te krijgen

  2. Jannah

    Ik heb zelf heel lang moviestarplanet gespeels als kind. Heel leuk, en het was totaal niet nodig om VIP te zijn. Natuurlijk was het wel cool en ik keek ook wel op naar kinderen die vip waren, maar ik en mijn vrinedin waren dat niet. Ik was een keer een week vip, en toen kon ik allemaal VIP-items kopen die normaal niet toegankelijk waren. Toen de week voorbij was, kon ik die niet meer gebruiken! Vanaf dat moment maakte ik er een sport van om het spel leuk te maken zonder VIP te zijn. De grootste ‘kick’ in het spel is dat je je eigen video’s kunt maken. Dus je moet een script bedenken, de poppetjes kun je in scenes laten lopen, bewegen, dansen, springen, praten, schreeuwen, denken, en je moet dat allemaal zelf opzetten. Voor dat gedeelte van de game merkte je helemaal niet dat je wel of niet vip was. Vele films heb ik daar bedacht, het is echt heel creatief om te doen en heeft mij heel erg geïnspireerd om ook stipjes te gaan tekenen in real life, om het maar zo te zeggen, omdat je steeds na gaat denken over verhaaltjes voor je volgende ‘film’. Ik heb zelfs hele filmreeksen gemaakt met meerdere afleveringen! Het zag er wel heel knullig uit, want ik was een kindje die dat nog helemaal niet goed kon, maar het was wel heel tof om te doen. Ik raadt het iedereen aan! Maar inderdaad wel met ouderlijk toezicht. Ik ben nooit seksueel benaderd op de game.

Wat is jouw mening of vraag over deze app?