Snapchat

Is Snapchat geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

Snapchat is een app waarmee je foto’s en video’s kan maken. Deze foto’s en video’s kan je direct met je (Snapchat)vrienden delen. De gedachte achter deze app is om leuke momenten vast te leggen én te delen met je vrienden.

Pas nadat je vrienden hebt toegevoegd, kan je foto’s en video’s naar hen toe sturen. Je kan een bepaald aantal seconden aan deze foto’s/video’s meegeven; je vriend heeft dan een beperkt aantal seconden de tijd om naar jouw bericht te kijken.

Door de jaren heen heeft Snapchat steeds meer functies gekregen. Je kan bijvoorbeeld chatten met vrienden, videobellen met meerdere vrienden tegelijk en gebruik maken van verschillende filters. Snapchat is overigens alleen te gebruiken met een mobile device en niet met een computer/laptop.

Specificaties app

  • Platforms: iOS, Android en Windows
  • Categorie: sociaal netwerk, foto en video
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 12+
  • Beoordeling content: ouderlijk toezicht
  • Advertenties: ja, in de app
  • In-app aankopen: € 5,49 tot € 14,99

Pluspunten

Een ongelooflijk groot deel van de Nederlandse jongeren gebruikt momenteel Snapchat. Dat is dan ook direct één van de voordelen; het is een leuke en makkelijke mogelijkheid om met leeftijdsgenoten te communiceren. Perfect voor pubers is dat ouders zich niet op dit platform begeven. Daarom voelt het voor hen als een veilige omgeving.

Bovendien is het een gemakkelijke manier om de leuke dingen uit het leven vast te leggen. Vervolgens kan je deze leuke dingen met je vrienden delen. Daarnaast kan je met behulp van filters, teksten en tekeningen je creativiteit kwijt. Je kan een simpele foto omtoveren tot een waar kunstwerk; leuk voor jezelf en voor je vrienden.

Minpunten

Snapchat heeft echter ook duidelijke nadelen. Een groot nadeel is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het maken van screenshots. Als je een ‘snap’ stuurt, kan de ontvanger hier een screenshot van maken. Je krijgt daar wel een melding van, maar dan is het eigenlijk al te laat. De ontvanger heeft de ‘snap’ nu al als foto op zijn/haar telefoon staan. De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn. Er zijn verschillende gevallen bekend van misbruik.

Daarnaast is de sociale controle nihil op Snapchat. Jonge kinderen kunnen, zonder na te denken, bepaalde foto’s sturen waar hij/zij later spijt van krijgt. De ontvanger heeft de foto dan helaas wel al in kunnen zien. Het is namelijk niet mogelijk om een verstuurde ‘snap’ te annuleren of in te trekken. Ook nemen jongeren via de sociale functies van Snapchat kennis van mogelijk schokkende beelden.

Is Snapchat geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt Snapchat als ongeschikt voor jonge kinderen. De kans op schokkende inhoud, ongewenstheden, (seksuele) intimidaties en cyberpesten is groot bij deze app. Uiterste voorzichtigheid voor jonge kinderen is dan ook noodzakelijk.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw mening of vraag over deze app?