Telegram

Is Telegram geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

Telegram is een berichtenservice waarmee je met je vrienden online kan communiceren. De app werkt razendsnel en is vanaf al je mobiele apparaten beschikbaar. Je kan met zowel je telefoon, tablet als laptop gebruik maken van Telegram.

Op de markt van online communicatie is Telegram de concurrentie aangegaan met WhatsApp. Beide apps hebben dan ook vele overeenkomsten. Het doel van beide apps is om op een gemakkelijke en snelle manier te kunnen communiceren met vrienden.

De interface van Telegram is erg gebruiksvriendelijk; het versturen en ontvangen van berichten is een fluitje van een cent. Ook kan je via Telegram foto’s en video’s naar je vrienden, kennissen, familie en overige contacten sturen.

De makers van Telegram hechten naar eigen zeggen veel waarde aan de veiligheid bij het versturen van en ontvangen van berichten.

Specificaties app

  • Platforms: webbrowser, iOS, Android, Microsoft
  • Categorie: communicatie
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 17+
  • Beoordeling content: ouderlijk toezicht
  • Advertenties: geen
  • In-app aankopen: geen

Pluspunten

Telegram biedt je een simpele mogelijkheid om in contacten met vrienden te blijven. De app werkt razendsnel en heeft geen limieten. Dit betekent dat je een onbeperkt aantal berichten kan sturen. Ook is het mogelijk om groep chats met maximaal 100.000 leden aan te maken.

Een bijkomend voordeel is dat de gesprekken over al je apparaten gesynchroniseerd worden. Je kan Telegram dus op je telefoon, op je tablet en op je laptop gebruiken. Je hebt je gesprekken dus altijd bij de hand.

Minpunten

Het hierboven genoemde voordeel over de synchronisatie van gesprekken is echter ook een nadeel. Je gesprekken kunnen namelijk relatief simpel in handen van de verkeerde mensen komen. Uiterste voorzichtigheid is dan ook gewenst bij gebruik van deze app.

Helaas is de sociale controle op Telegram ook erg klein. Jongeren kunnen op meerdere manieren via Telegram in ongewenste situaties komen. De berichten kunnen tot stress leiden, de sociale druk is erg groot en de berichten kunnen ook nog eens verkeerd geïnterpreteerd worden.

Tot slot willen we vermelden dat jonge kinderen via Telegram makkelijk in contact met vreemden kunnen komen. Contact met vreemden kan uiteenlopende negatieve gevolgen hebben.

Is Telegram geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt Telegram als ongeschikt voor jonge kinderen. Het is bij deze app niet makkelijk (onmogelijk zelfs) om je kinderen ervoor te behoeden dat ze met grove taal, ongewenstheden, intimidaties of seksuele content te maken krijgen.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw mening of vraag over deze app?