Twitter

Is Twitter geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

Twitter is wereldwijd een van de meest populaire en meest gebruikte social media apps. Op Twitter kan je het laatste nieuws vinden én kan je vrienden volgen. Je vrienden kunnen je vervolgens weer terug volgen, zodat jullie van elkaar op de hoogte blijven.

Ook is het mogelijk om op Twitter je eigen gevoelens/activiteiten/gedacht te plaatsvinden. Dit kan je doen in de vorm van een Tweet. Voorheen was een Tweet een bericht van maximaal 140 tekens. Tegenwoordig ligt het maximum op 280 tekens.

Voor politiek, sport, nieuws en overige alledaagse dingen is Twitter een bekend social media-kanaal geworden. Je kan zelf bepalen welke mensen en organisaties je volgt. Vervolgens worden de tweets van hen in jouw tijdlijn getoond. Deze tweets kan je vervolgens liken, retweeten of beantwoorden.

Specificaties app

  • Platforms: webbrowser, iOS, Android en Windows
  • Categorie: sociaal netwerk
  • Beoordeling content: ouderlijk toezicht
  • Advertenties: ja
  • In-app aankopen: nee

Pluspunten

Via Twitter kan je gemakkelijk op de hoogte blijven van al het nieuws ter wereld. Doordat je zelf kan bepalen wie en wat je volgt, blijf je op de hoogte van alle belangrijke zaken. Bovendien is het een bijzonder snel social media kanaal; het nieuws staat vaak als eerste op Twitter.

Een ander pluspunt is het feit dat je via Twitter op een leuke manier contact kan houden met vrienden. Je kan grappige tweets plaatsen, maar ook tweets met een serieuze ondertoon. Voor je vrienden is het tevens een mogelijkheid om op de hoogte te blijven van jouw dagelijkse activiteiten.

Minpunten

Op Twitter is de content niet gecensureerd. Dit betekent dat een ieder alles kan tweeten wat hij/zij wilt. Dit kan zeer ongewenste situaties opleveren, met name voor jonge kinderen. Jonge kinderen kunnen op Twitter moeiteloos in contact komen met gewelddadige content, met grof taalgebruik en met overige ongewenste content. Twitter schermt sommige foto’s en video’s af, maar dit is geen feilloos systeem. Bovendien kun je erop doorklikken om de ongewenste content alsnog te laten zien.

Bovendien is de sociale controle op Twitter nihil. Iedereen kan een profiel aanmaken en daarop nepnieuws verspreiden. Als ouders zijnde heb je weinig invloed op het gedrag van je kind op Twitter. Het is dan ook beter om je (jonge) kinderen te verbieden om Twitter te gebruiken. Of ze in ieder geval te leren wat de gevaren zijn.

Is Twitter geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt Twitter als ongeschikt voor jonge kinderen. Op Twitter is veel ongewenste content terug te vinden, die gemakkelijk door jonge kinderen bekeken kunnen worden. Voor ouders is het onmogelijk om het gedrag van jonge kinderen op Twitter in de gaten te houden/te sturen.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw mening of vraag over deze app?