WhatsApp

Is WhatsApp geschikt voor mijn kind?

Beschrijving app

WhatsApp is wereldwijd één van de meest gebruikte apps op het gebied van online communicatie. Het is een berichtenservice waarmee het mogelijk is om op een snelle en handige manier te communiceren met vrienden, kennissen en/of familie. In de loop der jaren zijn er extra features aan toegevoegd, waaronder videobellen, groepsgesprekken en spraakberichten.

Voor het gebruik van WhatsApp heb je een internet verbinding nodig. Dit kan een 4g, 3g, EDGE of Wi-Fi verbinding zijn. Dankzij de app blijf je in contact met vrienden en familie; stuur zowel tekstberichten als afbeeldingen/video’s.

De app is geschikt voor iOS, Android, Windows Phone en je kan de app ook via je computer/laptop gebruiken. Het gebruik maken van WhatsApp is kosteloos en daarbij is de app ook nog advertentievrij. De huidige eigenaar van WhatsApp, Facebook, heeft aangegeven dat dit de komende periode ook zo blijft.

Specificaties app

  • Platforms: webbrowser , iOS, Android, Microsoft
  • Categorie: communicatie
  • Leeftijdscategorie volgens ontwikkelaar: 12+
  • Beoordeling content: PEGI 3
  • Advertenties: geen
  • In-app aankopen: geen

Pluspunten

In de digitale wereld van tegenwoordig is het noodzakelijk om in digitaal contact te blijven met vrienden en/of familie. WhatsApp biedt hiervoor een ultieme oplossing; het gebruik van de app gaat makkelijk en een ongelooflijk groot deel van de Nederlandse bevolking maakt gebruik van de app.

Voor jongeren is het ook een ideale mogelijkheid om in contact te blijven met leeftijdsgenoten. Ook maken steeds meer scholen gebruik van zogeheten groepsgesprekken, waarbij informatie via WhatsApp verstrekt wordt.

Voor velen is het ook een voordeel dat WhatsApp volledig gratis is. Het maakt niet uit waar je ter wereld bent; met een internet verbinding kan je gebruik maken van de diensten van WhatsApp.

Minpunten

De sociale controle op WhatsApp is klein. Er bestaan legio mogelijkheden waardoor jongeren zich onveilig op WhatsApp kunnen voelen. De WhatsApp berichten kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden, de berichten kunnen tot stress leiden en de sociale druk is groot.

Via WhatsApp kunnen jonge kinderen tevens makkelijk in contact komen met vreemden. Het invoeren van een verkeerd nummer kan al nare gevolgen hebben. Daarnaast kunnen jonge kinderen via WhatsApp gemakkelijk het slachtoffer van cyberpesten worden.

Op het gebied van privacy zijn er ook duidelijke vraagtekens omtrent WhatsApp. De blauwe vinkjes, de status ‘laatst gezien’ en de vrije toegang van WhatsApp tot foto’s en video’s spelen hierbij een significante rol.

Is WhatsApp geschikt voor mijn kind?

De redactie van Is dit geschikt? beoordeelt WhatsApp als ongeschikt voor jonge kinderen. Het is bij deze app niet makkelijk (onmogelijk zelfs) om je kinderen ervoor te behoeden dat ze met grove taal, ongewenstheden, intimidaties of seksuele content te maken krijgen.

Heeft deze recensie je geholpen?

Gerelateerde artikelen

1 Comment

Wat is jouw mening of vraag over deze app?