Begrippenlijst

App

Programma (applicatie) dat draait op een smartphone of tablet. Ook programma’s op desktopcomputer worden inmiddels vaak apps genoemd. Apps kun je gebruiken voor nuttige toepassingen, maar ook voor games en sociale netwerken.

Chatten

Een digitaal gesprek voeren met behulp van twee of meer via het internet verbonden apparaten.

Cyberpesten

Cyberpesten is het pesten via internet. Dat gebeurt vaak door het sturen van dreigende of kwetsende taal via apps als WhatsApp, Instagram, Facebook Messenger of andere apps waarmee je berichten uit kunt wisselen. Cyberpesten wordt ook wel digitaal pesten, digipesten of online pesten genoemd. Het openbaar maken van persoonlijke gegevens of foto’s van slachtoffers valt ook onder cyberpesten.

Grooming

Digitaal kinderlokken. De groomer doet zich voor als een leuke jongen of populair meisje en probeert zo in contact te komen met jonge meisjes of jongens via social media of online games. Groomers zijn erop uit dat kinderen zich uitkleden voor de webcam of willen een afspraakje maken. Grooming is verboden en dus strafbaar.

Hacking

Iemand probeert toegang te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers of een netwerk. Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.

Phishing

Het hengelen per mail of telefoon naar informatie. Het lijkt alsof betrouwbare instanties, zoals een bank, vragen naar inloggegevens, creditcardinformatie of andere persoonlijke gegevens. Criminelen gebruiken deze informatie om toegang te krijgen tot een bankrekening of om producten te kopen op jouw kosten.

Review

Een review is hetzelfde als een recensie. Online wordt de term reviews vaak gebruikt voor recensies van apps, games, en andere digitale en fysieke producten.

Selfie

Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, doorgaans gemaakt met een smartphone of webcam, waarbij de foto geüpload wordt naar een sociaalnetwerksite. Een van de typische kenmerken is dat de persoon die is afgebeeld de camera vasthoudt.