Houseparty, de populairste app in tijden van social distancing

Houseparty, de populairste app in tijden van social distancing

De Houseparty-app was tot voor kort alleen bekend bij jongeren. Maar nu steeds meer steden, regio’s en hele landen in ‘lockdown’ gaan, is de app naar de toplijsten van alle appstores geschoten.

Houseparty is een app om te videochatten. Ja, we hadden al veel van dergelijke apps: WhatsAppp, Messenger, Hangouts. FaceTime en Skype, om er maar eens een paar te nemen. Waarom voegt Houseparty iets aan dit rijtje toe?

Eenvoud is de sleutel

Het zit ‘m vooral in de eenvoud. Je hopt met Houseparty het gesprek in en uit. Je hoeft niet eerst iemand te bellen, want je ziet wie online is en wie niet. Als 2 of meer mensen al in een chat zitten, spring je er gemakkelijk bij. Ook kun je andere personen uitnodigen als je al met meer in een party zit.

Ideaal dus om niet te hoeven plannen, zoals bij videovergaderingen. Daarnaast hop je makkelijk van een groepschat van maximaal 8 deelnemers naar een andere groepschat. Net zoals bij de de groepen van WhatsApp dus, maar dan met een videoverbinding die via de selfiecam van je smartphone werkt.

Maar Houseparty is toch nog wel iets meer dan alleen laagdrempelig virtueel samenkomen. Tijdens de groepschat kun je namelijk ook makkelijk screens met elkaar delen. Zo is de app ook geschikt voor teleconferentie en voor minder zakelijke toepassingen als games.

Risico’s van Houseparty

Gebruikers kunnen behalve gezellig met elkaar kletsen ook spelletjes als quizzen en Pictionary spelen. Daarom ontdekken in deze coronatijden steeds meer mensen de voordelen van Houseparty. Maar nadelen zijn er ook, zeker voor (kleine) kinderen. Het grootste risico zit ‘m in de privacy. Naast een e-mailadres heb je een telefoonnummer nodig om je aan te melden.

Een ander nadeel is dat kinderen niet direct beschermd zijn tegen vreemden die met hen willen chatten. Een nadeel dat vrijwel alle social media-apps hebben. Ouderlijk toezicht is dus ook bij het populaire Houseparty aan te bevelen.

Houseparty is trouwens eigendom van Epic Games, het bedrijf achter die andere app die razendpopulair is onder jongeren: Fortnite.

Wat is jouw mening of vraag over deze app?