Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is het pesten via internet. Het wordt ook wel digitaal pesten, digipesten of online pesten genoemd. Het gaat hier bijvoorbeeld om het versturen van kwetsende of dreigende teksten via chatprogramma’s of het plaatsen van persoonlijke gegevens van het slachtoffer op het internet.

Cyberpesten gebeurt vaak anoniem. De daders voelen zich veilig en onherkenbaar, waardoor ze weinig terughoudend zijn. Cyberpesten is directer en harder dan ‘gewoon’ pesten. Omdat dader en slachtoffer niet in direct contact met elkaar staan, verschuiven hierdoor grenzen en gaat de dader verder omdat deze zich niet geremd voelt.

Het slachtoffer voelt zich onveiliger dan bij gewoon pesten, want hij is nergens veilig; niet op school en ook niet thuis. De impact van cyberpesten is veel groter dan bij gewoon pesten, omdat er veel meer mensen zijn die via het internet kennis kunnen nemen van het cyberpesten.

Gevolgen van cyberpesten

Cyberpesten kan nog grotere gevolgen hebben. Vaak worden kinderen die gecyberpest worden ook op school ‘gewoon’ gepest. Hierdoor kan een kind zich nergens meer veilig voelen, want met cyberpesten is het ook uit het zicht van de pesters niet van ze af.

Pesten heeft vooral gevolgen voor het zelfvertrouwen van een kind. Kinderen kunnen zich bang, alleen en/of machteloos voelen. Ook kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, zoals buikpijn en hoofdpijn. Pesten kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Wanneer je continu te horen krijgt hoe lelijk, vervelend of stom anderen je vinden is het heel moeilijk om dit niet serieus te gaan nemen.

Een negatief zelfbeeld leidt tot problemen in de sociale contacten. Zo wordt een kind voorzichtiger in het aangaan van nieuwe contacten, omdat het anderen niet meer vertrouwd.

Beeld: onderwijscongressen.nl

Wat is jouw mening of vraag over deze app?