Tips voor ouders

Je kunt niet altijd voorkomen dat je kinderen met voor hen ongeschikte inhoud worden geconfronteerd. Maar je kunt de risico’s als ouder wel zo veel mogelijk beperken. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

  1. Plaats de computer op een centrale plaats in huis, zodat je nog een oogje in het zeil kan houden. Plak de webcam eventueel af met een stukje tape.
  2. Leer je kind wat privacy is. Zeg duidelijk welke gegevens het mag prijsgeven via internet en welke zeker niet. Soms kun je profielen afschermen voor buitenstaanders.
  3. Praat geregeld met je kind over wat hij/zij online doet en met wie hij/zij praat.
  4. Zorg ervoor dat je weet waar je kind een account heeft en wat het
    wachtwoord daarvan is. Je kunt ook zelf een account aanmaken, zodat je je kind kunt volgen.
  5. Surf regelmatig samen met je kind, zodat je kunt zien wat je kind op het internet doet, wat zijn of haar interesses zijn. Leer zelf ook werken met de programma’s die je kind gebruikt.
  6. Leer je kind hoe hij/zij vervelende mails e.d. kan opslaan op de computer. Dit materiaal kan helpen bij het zoeken van de dader.
  7. Laat je kind weten dat hij/zij terecht kan bij de juf of meester wanneer er problemen zijn.
  8. Maak je kind duidelijk dat op internet niet alles is wat het lijkt. Wie zich voordoet als leeftijdsgenootje is mogelijk een volwassen man.
  9. Zorg dat je zicht hebt op je kind wanneer hij/zij gebruik maakt van het
    internet. Laat de smartphone/tablet van je kind beneden liggen als hij/zij naar bed gaat.
  10. Bekijk de ‘history’ van de browser om te zien waar je kind geweest is.
    Vertel dat de history (geschiedenis) niet gewist mag worden.
  11. Maak duidelijke afspraken over het internet en mobielgebruik, zoals de tijd die je kind online doorbrengt. Internet is leuk en leerzaam, maar kinderen kunnen zo in hun ‘internetleven’ opgaan, dat het ten koste gaat van hun ‘gewone’ leven.

Wat is jouw mening of vraag over deze app?